Titel: Een klein deurtje dat weer open kon.
Schrijver: Herman Raaphorst
ISBN:
Dit boek is via Facebook onder mijn aandacht gekomen Toen ik weer aan het zoeken was naar soortgelijke verhalen, "faaldossiers" en second opinion.
Het bijzondere hieraan vind ik dat er een second opinion is aangevraagd pas toe Herman te horen kreeg dat hij uitbehandeld was en nog zo'n 3 maanden te leven had. Dat was 12 jaar geleden :-) Nadat duidelijk was dat er een 2nd opinion ging komen kwam het ziekenhuis plots wel met nog een chemo-plan en was er ineens weer sprake van curatief ipv palliatief.??
De boodschap is dat iedereen recht heeft op een second opinion maar dat het krijgen hiervan heeft geresulteerd in voortaan gesloten deuren bij de behandelend artsen, dit zou nooit, nooit mogen gebeuren!
Het boek is erg prettig geschreven en ik heb het zo goed als in een ruk uitgelezen.
De 2nd opinion is in het ThoraxCenter in Freiburg (met goedvinden van de verzekering) uitgevoerd en hier kwam men er op uit dat de longkanker operabel was, terwijl hier in NL nooit over gesproken is. Een zware operatie met de nodige ellende achteraf waar Herman steeds tegen gesloten deuren liep, de behandelend artsen hadden geen zin en behoefte hem nog te helpen. Hierdoor heeft hij een onnodige lijdensweg moeten gaan. De huisarts dook onder, behandelend artsen gaven niet thuis, talloze malen naar Freiburg moeten reizen terwijl het (uiteraard) de bedoeling was dat die in NL gegeven zou worden.
Duidelijk, iedereen met naam en toenaam benoemd, dat maakt het prettig en mocht je het idee hebben daar zelf ook achteraan te gaan, dan heb je in iedergeval een startpunt. Aan de andere kant kun je een beetje bang worden voor de gevolgen van nazorg, dit zou eerst goed dichtgetimmerd moeten worden.